Filmposzt

Filmposzt

Ezt tudjuk eddig az új Star Trek TV sorozatról!

2016. augusztus 20. - acos007

star-trek-2009-enterprise-warp.jpg 

Igen oké! Nem film, de jelenleg a franchise-t leginkább a filmjei tartják fenn – nem is akárhogy!

Mint tudjuk a Start Trek az egyik legrégebbi – ha nem a legrégebbi ma is élő szórakoztatóipari produkció. Idén ünnepli Fennállásának 50. évfordulóját – 13 film, 6 sorozat, megszámolhatatlan mennyiségű videójáték – és egyéb tartalmak viselik ezt a főcímet.

 

star-trek-2009.jpg

 

Hála az utóbbi 3 filmnek, a Star Trek ismét sexy – így igencsak nagy érdeklődés követi a jelenleg fejlesztés alatt álló sorozatot. Már csak amiatt is, mert a márkát a sorozati indították el - és a megújulni képtelen alkotóknak „hála” – azok is pusztították el kis híján. Na jó, a Nemezis c. izé is tett rá egy lapáttal!

 

Ezt tudjuk eddig:

 

A logó és a cím már megvan, elviekben nem változik – de ahogy fentebb is utaltunk már rá – még nagyon fejlesztés alatt áll a sorozat, így előfordulhat némi korrekció a logóban.

 

sub-buzz-19467-1469314717-1.jpg

 

A vezéralaknak egy női karaktert terveznek – mely nem annyira újdonság, hiszen a Voyager c. sorozatban is női főszereplő vezette a legénységet 7 évadon keresztül. Kathryn Janeway kapitány karaktere rendkívül jól sikerült – így csak remélni tudjuk, hogy nem túlozzák el az írók a személyiségét. Ami viszont konkrétan eltér a hagyományoktól, hogy a főszereplő nem kapitányként mutatkozik majd be.

 

sub-buzz-12299-1470873637-1.jpg

Kate Mulgrew / Kathryn Janeway kapitány a Star Trek Voyager .c sorozatraban

 

A projekt vezető producere Bryan Fuller elárulta, hogy ennek a koncepciónak pont az a lényege, hogy felrázzák kicsit a show-t – hiszen eddig csak kapitányokat láthattunk a történetek központjában. A főszereplőt parancsnok-helyettesként ismerhetjük majd meg – teret adva ezzel akár a fejlődésnek is – hiszen, eddig mindig egy „full-extrás” kapitányt kaptunk, aki mindig mindent tudott. Valóban közelebb hozhatja történetet a nézőkhöz, ha követhetjük hősünk botlásait, élőrélepéseit, vagy azt, hogyan ismerkedik meg egy számára teljesen ismeretlen helyzettel.

 

A történet Kirk és Spock kalandjai, tehát az első sorozat előtt játszódna bő 10 évvel. Az írók nem kívánják használni a J.J.Abrams által – az új filmekben - létrehozott „alternatív” történetszálat, tehát mindenképpen az eredeti Trek sztori bontakozik ki. Ez azért is fontos infó, hiszen Fuller a történet vezérszálaként - egy a Star Trek univerzumban gyakran emlegetett - „eseményről” beszél, mely soha nem lett igazán körüljárva. Az biztos, hogy nem a Romulán háborúról, a 31-es Szekcióról, vagy az Axanari csatáról van szó. A történet időbeli elhelyezkedése egyébként lehetőséget teremt arra is, hogy az eredeti szériában megismert karakterek is felbukkanhassanak a sorozatban.

 

Ahogy az címből sejthető volt U.S.S. Discovery lesz a „bázis”-ként szolgáló hajó neve is. Ez már a második alkalom, hogy megegyezik egy föderációs hajó neve a NASA által használt űrsiklókkal. Az alábbi képen látható egy korai koncepciója a hajónak – valamint a legutóbbi Comic-Con-on bemutattak egy rövid animációt is a Discovery-ről, azt azonban igyekeztek hozzátenni, hogy az adásba kerülésig több részlet változhat. Jelenleg a forma egy szárnyas Enterprise NX-01 -re hasonlít, melyet a hasonló című – tragikus nézettségű – utolsó sorozatban láthattunk.

 

sub-buzz-18469-1469314691-1.jpg

 

A Star Trek Discovery az amerikai CBS csatornán debütál jövő januárban. Az első évad 12db – 40-43 perces epizódból áll majd. A producerek elmondása szerint a Netflixen is követhető lesz a sorozat, tehát elméletileg itthon is.

Érdekesség: A NASA űrsikló flottájában volt egy Enterprise. Ez volt az első űrsikló melyet az amerikai űrhivatal megépített, és mivel túl szokványos neve lett volna – a Star Trek rajongók több tízezer beküldött levele után döntöttek az Enterprise mellett. A sors fintora, hogy mivel az első űrsikló volt – így csak azért lett megépítve, hogy teszteljék a konstrukciót. Hőpajzs és hajtómű nélkül készült el, így csak légköri tesztrepüléseket hajtottak vére vele. A megszerzett tapasztalatok alapján a mérnökök változtattak az űrsiklók felépítésén, ez alapján készült már el a Columbia és később a többi űrrepülő, így ötödikként Discovery is. Az Enterprise sosem járt a világűrben!

enterprise_discovery.JPG Az Enterprise és Discovery űrrepülők. Az utóbbin látszik a használat!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://filmpost.blog.hu/api/trackback/id/tr2010793568

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Savanyú 2016.08.21. 11:56:24

Mi a bajod a Nemezissel?

nniicckk 2016.08.21. 12:11:22

"szárnyas Enterprise NX-01 -re hasonlít, melyet a hasonló című – tragikus nézettségű – utolsó sorozatban láthattunk. "

Erdekes hogy tobb evtizednyi tapasztalat, a sokadik sorozat elkeszitese utan is, belelehet futni ilyen bukasokba, mint ez az Enterprise, vagy akar a Stargate Universum is.
Az Enterprise talan nem volt szar inkabb csak gyenge, de az SGU az nezhetetlen szar volt.
Vajon mi hianyzott ezekbol, es hogy nem vettek eszre a keszitok, hogy valami hianyzik beloluk a regebbi sikeres sorozatokhoz kepest ?

acos007 2016.08.21. 13:01:54

Sziasztok!

Először is köszönöm, hogy olvastátok cikket – remélem tetszett :)

Savanyú kérdésére válaszolok először:
A Nemezissel nekem a legnagyobb bajom a történet!
Egy alapvetően remekül megrendezett film – szép képek, jó akciójelenetek, Tom Hardy remekül játszik, stb. – de nagyon rossz lezárása ez a TNG-nek! Egy sokkal jobb filmet érdemelt volna a stáb! Ez nekem egy középszerű szezonzáró dupla részre hasonlít. Már csak amiatt is frusztráló ez, mert pl: First Contact zseniálisan meg van csinálva – ráadásul egy alap Star Trek eseményhez nyúltak az írók.

Nniicckk:
Teljesen egyetértek veled! Szerintem sem sz@r volt az Enterprise – csak olyan „semmilyen”!
Eleve nem értettem, ha visszamennek a föderáció előtti korszakot boncolgatni, akkor miért nem lehetett érdekesebb vezérszálat kitalálni. Eleve Archer kapitányt úgy mutatták be, mint valaki, aki rengeteget tett a föderációért – de közben a TOS, TNG, DS9 vagy a Voyager soha nem/alig hivatkozott rá.

Ez pont olyan mint - ahogy te is írod – az SGU. Egy nagyszerű sorozatot amortizáltak le egy nagyon rossz spin-off-al. Pedig volt benne potenciál – mert az alaptörténet jó volt. De a rengeteg szenvedés, a humor hiánya, hogy nehezen haladt a történet, és az indokolatlanul kellemetlen Dr. Rush konkrétan nézhetetlenné tette. Nekem van olyan lány ismerősöm, aki nézte az SG-1-et, mert értette és szórakoztató volt! Az SGU-tól még az erős idegzetű kockák is elfordultak! :( Mert eltértek a bevált recepttől!

A Discovery kapcsán - őszintén remélem, hogy összeszedik magukat sorozat fronton – mert ha az utolsó 3 film után is elkúrj@k a Star Trek franchise-t – akkor tényleg nagy a baj! :)

Mondjuk Bryan Fullert nem féltem – mert a Hannibal-t is ő jegyzi, és egy egész jó sorozat – csak az is kicsit eltér a nagyközönségnek szánt hangulattól! :D

De meglátjuk! :)

gaszton42 2016.08.21. 13:58:07

A Discovery nem az ötödik űrrepülőgép volt hanem a negyedik (ha az Enterprise-t is beleszámítjuk), az utolsó tervezett az Atlantis volt az ötödik, és később a Challenger pótlására készült el az Endeavour.

acos007 2016.08.21. 14:19:12

@gaszton42:

De az ötödik! (sorrendben) Volt egy a Pathfinder nevű "űrrepülő" is – amivel a NASA az űrrepülők szállítását/mozgatását tesztelte – ez volt az, amit csak földön használtak – amolyan méretarányos modellként!

Enterprise (OV-101, légköri tesztrepülés) · Pathfinder (OV-098, földi teszt) · Columbia (OV-102, 2003-ban megsemmisült) · Challenger (OV-099, 1986-ban megsemmisült) · Discovery (OV-103, nyugdíjazva) · Atlantis (OV-104, nyugdíjazva) · Endeavour (OV-105, nyugdíjazva)

gaszton42 2016.08.21. 14:48:24

Nézőpont kérdése, valóban létezett de az még annyira nem volt űrrepülőgép hogy egyáltalán nem volt meg minden rendszere. Ha így állunk hozzá akkor az űrrepülőgép szimulátort is hozzá számíthatjuk, az legalább folyamatosan frissült elektronikailag , követve az űrrepülőgépek modernizálását. Még számot is kaptt OV-095, tehát kisebb számú mint a Pathfinder. Egyébként volt még egy ami hasonló kiépítettségű volt, ezt Inspiration névvel illették a Columbia kataztrófája után és kiállították Kaliforniában Downey városában. zóval ha ezt is beleszámítjuk akkor a hatodik. Amikor a Challenger katasztrófája után szóba került hogyan pótolják azt hogy a Pathfindert használják másodpercek alatt lesöpörték az asztalról, az Enterprise átalakításán gondolkoztak de a végeredmény (elég drágán) egy kisebb teljesítményű lett volna a szerkezet nagyobb önsúlya miatt.

eMJe 2016.08.21. 15:24:07

Jó ötlet, hogy nem kapitány lesz a főszereplő, bár ők is tudnának fejlődni, de azt talán nehezebb bemutatni :D

Az Enterprise nekem unalmas volt, olyan semmilyen. A DS9 tetszett még kevésbé, a többivel nem volt bajom, bár azért a TOS mai szemmel kissé vicces :D Mozifilmek közül a First contact talán az első helyen van, Khan haragja is alap. Nekem még az űrlázadás is bejött, végre nem egy makulátlan admirálissal :D

A Star Trekkekben igazából a vonzerő az, hogy elgondolkodtat. Nem kell világmegváltó gondolatokra gondolni :D De 2 perc után azért még az ember fejében van. Sokan nem szeretik az új ST-ket, nekem azokkal sincs semmi bajom. Csak ebben is az van, amit nagyon nem díjazok, hogy a fiatalabb én másképp néz ki, ugye Pine kék szemű :) Méhg csak feloldani sem tudom az ellentmondást azzal, hogy mert megváltoztatták a múltat. Akkor már Kirk megszületett, szülei ugyanazok voltak :D Talán a csata miatt maradt kék szeme? :D

acos007 2016.08.21. 16:14:19

@gaszton42:

Abban egyetértünk, hogy valóban nézőpont kérdése. Én abból indultam ki, hogy azok az eszközök, melyek Orbiter jelzést kaptak, volt nevük és a teljes sikló testet is legyártották hozzájuk – azok az STS rendszer űrrepülői. Ezekből 7 volt összesen – igaz, nem egyszerre! Pl: ezért nem számolható ide a szimulátor, (és más sem) mert nem volt elnevezve és a műszakilag azonos hajótest sem volt meg 1:1 arányban - tehát nem fő alkotóeleme az STS rendszernek, mivel nem lehetett volna a hordozórakétákhoz erősíteni!

A NASA is űrrepülőként hivatkozik a Pathfinder-re mint ahogy az Enterprise-ra is.
Úgy is nézhetjük, hogy 5 db volt azokból a siklókból, melyek jártak is az űrben. Így a Discovery csak a 3. bevethető űrrepülő volt! :)

Én kis informális szösszenetnek szántam – de tényleg bárhogy nézhetjük!

acos007 2016.08.21. 16:17:50

@eMJe:

Igen a DS9 nekem is lapos volt kicsit – de ahogy beindult a Dominion történetvonal – rögtön izgalmasabb lett! Voltak nagyon jó dupla és tripla részek! :)
Nekem is a First Contact egy nagy kedvenc – lehet azért is, mert csípem a Borgot mint ellenfelet! A Voyagerben is nagyon tetszettek azok a részek melyben ott volt a Borg!
Nekem még a Undiscovered Country is nagyon tetszett – kicsit olyan hidegháborús politikai krimi hangulata van! :D

Nagyon remélem kapunk egy jó ST sorozatot végre!
Már túl sok a zombi! :D

eßemfaßom még áll 2016.08.21. 17:03:53

"ha nem a legrégebbi ma is élő szórakoztatóipari produkció"

nem az.

Doctor Who 1963-máig

acos007 2016.08.21. 17:21:03

@eßemfaßom még áll:

Valóban!

De az a mondat így szól: „Mint tudjuk a Star Trek az egyik legrégebbi – ha nem a legrégebbi ma is élő szórakoztatóipari produkció.”

A Mondatban nyitva van hagyva a lehetősége a annak, hogy létezhet az ST-nél régebben futó projekt!

Mint kiderült létezik is! Köszi az infót! :)
süti beállítások módosítása